Untuk seorang makan
1 keping dada ayam. Nipiskan dan diketuk leper
(Perap dengan sedikit lada hitam, virgin olive oil dan garam)
2 batang kacang panjang, potong agak-agak sepanjang 3 inci.
1/2 batang carrot, potong agak-agak sepanjang 3 inci dan di belah halus memanjang
1 kelopak kubis. Buang batangnya dan rebus dalam air yang dibubuh sedikit garam.
Bila kubis layu, angkat.
Letak ayam di atas kubis, susun kacang panjang dan carrot di atasnya. (Kalau ada asparagus, bubuh asparagus). Kemudian gulung ketat. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus sehingga ayam masak.
sos:
2 sudu virgin olive oil. Panaskan. Masukkan 1 sudu kecil tepung gandum. Kacau selalu. Bubuh sedikit stok ayam dan daun parsli. Bubuh sedikit saja air sekiranya kuah kering.
Apabila ayam masak, susun dalam pinggan dan tuang kuah di atasnya.
ibundo
wah kak pah meriknya tngok gambar pun dah terliur
ReplyDeletewiiii. macam bangkoang kan? best ehhh...
ReplyDeletesalam kenal..tkasih singgah 'dapur' sy :) kobis gulung tu mcm kat hotel 5 bintang la....klazz!
ReplyDeletecikmi,
ReplyDeletemasakan healthy.. kukus dan guna olive oil.
tijah,
bilo ekau nak belanjo bankuong.. jomm..
del,
ni kakpah lah del hahaha... dah tuka nama ibundo.
hebat dapur kak pah..ala chef trkemuka! :)
ReplyDeletekoco dah ni kak... huhuhu..
ReplyDeletekoco dah ni kak... huhuhu..
ReplyDeleteSalam Ramadhan. Wah, unik nyamasakan ni. TQ sharing....AlongRoz
ReplyDeleteAssalamualaikum. Terima kasih utk resepi ni. :)
ReplyDeleteTak sabar nak buat!