Salam.
Jumpa lagi.
Sekejap ada sekejap hilang.
Seperti juga mood masak yang sekejap ada sekejap tak ada.
Harini teragak nak mengangkat kamera untuk menangkap hasil di dapur. Lama mendalah tu terperosok saja. Skill pun dah makin merosot nampaknya. Sama merosotnya skill masak..err..
Untuk masakan ini, resepinya:
1/2 ekor ayam dipotong kecil
(gaul dengan garam dan kunyit)
2 sudu besar penuh mentega
10 helai daun limau purut dihiris hiris
10 biji cili api dipotong (lebihkan kalau mahu pedas)
2 batang serai ambil bahagian yang lembut, dihiris nipis
1 cawan oats (tambah kalau mahu lebih)
Cara:
-Panaskan minyak. Goreng ayam, angkat dan toskan minyaknya.
-Panaskan mentega. Masukkan daun limau purut, serai dan cili api. Goreng sehingga layu dan naik bau.
-Masukkan pula oats. Goreng sehingga kekuningan dan oats rangup.
-Masukkan ayam goreng tadi. Gaul rata sekejap dan padamkan api.
Resepi ni lebih kurang macam udang nestum. Yang beza cuma dibubuh daun limau purut dan hirisan serai. Harum semerbak bau daun limau semasa ia digoreng.
Sedap jugaklah. Memang sedap pun. cubalah.
Sekian. Tak taulah untuk berapa lama gambar ni akan tersadai di sini hiii...
ibundo
Assalamualaikum Ibunda,
ReplyDeletelamanya rasa tak ke sini
bikin perut jadi lapar terus tau!!
boleh la cuba ni nanti
ringkas tp sedap ye!
^____^
Assalamualaikum Bundo,
ReplyDeleteElok gak jumpo resepi ni.. oats yg kek ghumah tu pun dah nak expired..
Assalamualaikum ibundo...wow masih berskil lagi ni..menu nampak sedap..gambar pun bertambah cantik...=)
ReplyDeleteAssalamualaikum Ibundo.
ReplyDeleteRindu nak jenjalan dapo Ibundo.
Dapo sendiri dah tak berasap..dapat cuci mata dapo bundo pun ok dah.. (^_^)
assalammualaikum ibunda.... harus zana cuba resipi ni. memang cari resipi yg ada kaitan dgn oat... zana pun tak berasap dapur ni.
ReplyDeleteada oatnya pasti gurih ni bu...terbayang2 dah ni...
ReplyDeletelama tak sempat jengah dapo bundo.. apa khabar bundo? air tangan bundo sentiasa menggiurkan..
ReplyDeleteobat congek
ReplyDelete