Selalu kalau nak makan sambal tempoyak, bundo gaul aje tempoyak dengan cili api yang telah ditumbuk halus. Makan dengan ulam petai. Pergh..
Kalau memang dah hantu tempoyak, lauk lain tak ada pun tak apa.
Haritu teragak pula nak buat sambal tempoyak goreng.
Bundo lebihkan minyak semasa menggoreng cili supaya cili masak. Masa masukkan sambal ke dalam mangkuk, lupa pula nak mencedok keluar minyak yang terlebih.Hmm.. abaikan je lah.
10 biji cili api
3 biji cili merah
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
1 senduk tempoyak (lebih pun tak apa)
1 sudu jus limau/lemon
garam dan sedikit gula
Cili api dan cili merah diblender
Bawang dihiris
Ikan bilis ditumbuk kasar
Panaskan minyak. Tumis bawang putih. Bila naik bau, tumis bawang merah.
Masukkan cili. Goreng sampai masak.
Masukkan ikan bilis.
Masukkan tempoyak, jus lemon, garam dan sedikit gula.
Goreng sehingga masak dan rasa sebati.
Lagi pedas, lagi kaw....
Sekian.
ibundo
Bundooooo.... lapaaar
ReplyDeleteBundooo, sanggup kau menyiksa batin ku dgn resepi nih adussss:)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteem, telan air liur la pulak tengok tempoyak goreng tu..
kak pah..bokali kali nolan air lio ni ha..sodap boto ni..nak kono buek bulan poso ni
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteI am fasting today; and was still thinking of what to cook later bila berbuka. Syukur all the ingredients for sambal tempoyak goreng ada stored in the fridge. Thanks for sharing; will definitely cook this recipe once i reach back home.
melelehhhhhhhhhhh!
ReplyDeletegee, marsita, Bb, hiiiii....
ReplyDeleteErna, stok tempoyak ado tak
Mrs hilmi, salam. Glad you like it. Forgot to make remarks that if your tempoyak is too sour just omit the lemon juice. But it gives quite a tangy taste actually.. enjoy yr sambal tempoyak.
Azeeda, waduhhhh...