Wednesday, August 29, 2012

Tempe Bakar Berempah

Jarang bundo terjumpa tempe yang dibungkus dalam daun dan yang berbentuk segitiga. Selalu yang banyak terjual adalah yang sedia dibungkus dalam plastik. Mungkin dari segi rasa ia tidak banyak berbeza tapi yang dibungkus dalam daun pisang lebih berunsur nostalgik. Teringat zaman semasa kanak-kanak dulu dimana rata-ratanya tempe semuanya dibungkus dalam daun.

Tempe boleh dipelbagaikaan cara memasaknya.  Yang penting, ia enak. Hanya kebelakangan ini bundo amat menghadkan pengambilannya kerana tahap uric asid yang agak lebih daripada paras normal. Terpaksa kurangkan pengambilan kekacang.

Mahu mencuba resepi yang ini?





Bahan:
Tempe dipotong (kalau yang dibungkus dalam plastik, potong 6 bahagian)
1 biji bawang putih ditumbuk halus

1 genggam bawang goreng diramas-ramas
1 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar minyak zaitun/minyak jagung

Tempe dikukus sebentar ( 5 - 10 minit).  Ketepikan.
Campurkan bahan-bahan lain di dalam mangkuk.  Masukkan tempe yang telah dikukus.  Biarkan lebih kurang 1/2 jam.
Panaskan grill pan atau kuali tanpa lekat. Bakar tempe sehingga masak.

Nota:
Bahan perapan tempe boleh dijadikan sos untuk tempe. Tambahkan sedikit air (2 sudubesar), ketukkan 2 cili api, perahan sebiji limau kasturi, dan jerang sebentar.

Sekian.


ibundo


4 comments:

  1. Sedapnya makan tempe goreng kan Bundo...

    ReplyDelete
  2. wah kak pah...tak pernah saya makan tempe ni dibuat cam gini...sedapnya..suka tempe :)

    ReplyDelete
  3. I suka tempe juga, lain Kali nak try recipe grill tempe ini, must be very fragrant, yummy! Thanks for sharing.

    ReplyDelete