bahan:
5 biji cili besar bewarna hijau
8 biji cili api hijau (nak pedas, tambah lagi)
1 biji bawang besar dibelah enam
sedikit serbuk stok ayam
sedikit garam
2 sudu besar tempoyak (lebih pun tak apa)
minyak untuk menumis
Cara:
Rebus cili dan bawang hingga lembut. Toskan.
Kemudian blender kasar bahan yang direbus tadi.
Panaskan minyak. Goreng bahan kisar sehingga masak. Kemudian masukkan serbuk stok ayam dan tempoyak. Gaul rata. Bila rasanya dah semua okay, padam api.
Itu saja. Okay.. jumpa lagi.
ibundo
Adussss Bundo... tis tis air lior ku...
ReplyDeleteterliur sgt tengoknya..tp tu la adda xmkan tempoyak...teringin gk nk cuba tp xtau bila..huuhu
ReplyDeleteterigin nya bundo tengok sambal ni macam nak cicah dengan timum skrg jugak hee
ReplyDeleteWaduh..nggak tahan dong..enak banget ni..
ReplyDeleteWow! Ibundo best ni.. tak pernah cuba di rumah ni tengah musim durian.. nanti sha nak cuba.. tq bundo...
ReplyDeletesha seronok baca bebelan kawan2... hehehee... macam best gitu...:))
Salam Bundo.ada sambal tempoyak sedapnya cicah dg ulam atau terung celur..
ReplyDeletenengok roti jala bundo kat bawah tu..cunlah warna hijaunya....
Salam ibundo...nampak sedaplah saya tek pernah lagi makan sambal begini. Hehe nanti kita pun terasa nak cuba..nanti kena cari tempoyak dulu...sekarang kan dah mula nampak orang jual durian kat pasar hari.
ReplyDelete