Wednesday, May 18, 2011

Carrot Walnut Cake


Bahan A
250 gm butter
300 gm castor sugar

Bahan B
1 tsp esen vanila
5 biji telur gred B

Bahan C
340 gm tepung super fine
1 tsp baking powder
1/2 tsp cinnamon powder

Bahan D
150 gm kacang walnut , dipanggang sekejap dan di cincang kasar
150 gm pineapple cubes - di dadu kecil
350 gm carrot diparut dan diperah airnya
100 gm chocolate chips

Untuk cream
250 gm cream cheese
100 gm butter
80 gm gula icing

Cara:
Pukul A sehingga creamy.  Perlahan-lahan masukkan B.  Fold in C dan masukkan D. Gaul rata.
Masukkan adunan ke dalam dulang empat segi bersaiz 9 inci atau 10 inci kali 7 inci. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suku 175 deg C selama satu jam. Bila masak, sejukkan.

Untuk cream.
Pukul semua bahan sehingga kembang dan ringan.  Sapukan di atas kek apabila kek sudah sejuk.


kakpah

Tuesday, May 10, 2011

Salad timun



Bahan:
Sebiji timun dipotong dadu
dua biji tomato dipotong dadu besar
1 labu bawang besar dipotong dadu
cili api ikut suka kepedasan yang dikehendaki.  Di hiris ikut suka.
kicap dalam 5 sudu. Boleh ditambah kalau tak cukup.
Limau nipis.

Gaul semua dan perahkan limau nipis.


kakpah

Tuesday, May 3, 2011

TENGGIRI MASAK KICAP BERSANTAN



Empat keping ikan tenggiri sederhana besar
Santan dari sebiji kelapa
2 biji terung (di potong ikut suka) atau bendi
1 atau 2 biji tomato dibelah empat
3 biji cili hijau dibelah dua
1 biji bawang besar di belah empat
4 ulas bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
Halia secukupnya, dihiris
2 kuntum bunga lawang, kayu manis, beberapa biji buah pelaga dan bunga cengkih
1 sudu besar cili kering yang sudah dikisar1 sudu besar kicap pekat
4, 5 sudu besar kicap cair (boleh tambah sekiranya perlu)
asam keping

Cara:
Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan sedikit garam dan kunyit.  Goreng tetapi jangan sampai garing.
Ketepikan.
Ambil sedikit minyak menggoreng ikan tadi, tumiskan bawang kecil, bawang putih, halia dan rempah 4 sekawan. Kacau sehingga naik bau. Masukkan cili kering. Tunggu sehingga cili masak. Masukkan kicap pekat dan kicap cair. Kacau. Masukkan santan.  Tunggu sehingga mendidih baru masukkan ikan. Masukkan pula terung atau bende. Apabila terung atau bende hampir empuk, masukkan asam keping dan bawang besar.
Bila sudah hampir masak, masukkan tomato dan cili hijau. Kacau sebentar dan matikan api.  Jangan lupa rasakan garamnya semasa sedang masak tadi.
Kalau ada belimbing buluh, gantikan asam keping dengannya. Rasanya lagi terangkat.

kakpah