Thursday, May 14, 2020

AYAM MASAK MERAH

Salam Ramadhan.  Semuga ibdah kita pada bulan yang mulia ini diterima Allah.

Hari ini bundo kongsikan resepi ayam masak merah yang rasanya sangat enak, menurut kata ahli keluarga nenda yang menikmatinya lah hehe.
Gambar adalah ala kadar saja. Ambil gambar dengan henfon saja. Sudah malas nak beriya2 ambil gambar seperti dulu. Kuderat pun dah banyak kurangnya.

1 ekor ayam
2 biji bawng besar *
10 ulas bawang putih *
3 batang serai *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
1/2 cawan santan
segenggam kismis
4 sb bawang goreng
5 sb tomato puri
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1/2 keping gula merah
garam
1 sk serbuk stok ayam


Ayam disalut kunyit dan garam dan digoreng, Ketepikan.
Kisar halus bahan bertanda *
Ambil sesenduk minyak gorengan ayam.  Tumis rempah 4 sekawan sampai berbau wangi. Masukkan kismis, goreng sebentar.  Masukkan bahan kisar dan goreng hingga masak. Kemudian masukkan cili kisar. Masak hingga terbit minyak.
Daun sup dan daun bawang dipotong anggaran 1/2 inci dan masukkannya bersama bawang goreng. Biar daun bawang dan bawang goreng hancur dan sebati dengan kuah.
Masukkan santan, bahan2 lain dan ayam. 
Masak sehingga kepekatan yang dikehendaki. Sekiranya kuah kering, boleh ditambah sedikit air.

Cubalah. Gerenti sedap.

salam dari,
ibundo


Sunday, May 10, 2020


IKAN SIAKAP STEAM TOMYAM

Assalamualaikum.
I am making a comeback. Lama betul tak menulis di sini. Sampaikan email terlupa, password terlupa. Setelah berminggu-minggu mencuba, alhamdulillah hari ini dapat masuk. Nak menulis pun terlupa macamana.
Adakah lagi kawan2 bundo di sini. Last bertegur sapa adalah pada tahun 2014. Lama sungguh,

Semalam masa berbuka bundo masak ikan siakap steam tomyam.



Bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar
3 ulas bawang merah dihiris 
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris panjang
2 batang serai dihiris nipis
1 biji tomato didadu
5 biji cili api dipotong
5 helai daun limau purut
2 sb jus limau kasturi
2 sb pes tomyam
1/2 cawan air
sedikit garam

Campur bahan di atas dengan 1/2 cawan air. Ketepikan.
Letak ikan di atas pinggan sesuai dan masukkan ke dalam pengukus. Kukus sehingga setengah masak. Buka penutup dan curahkan bahan yang digaul tadi ke atas ikan.
Kukus lagi sehingga masak.

Bundo ucapkan selamat berpuasa kepada semua.


ibundo@nendo