Latheefa's Muslimah Collections

Tuesday, December 16, 2014

Ayam Kung Pao

Kalau tengok resepi Rasa Malaysia, banyak yang menarik.
Tengahari tadi masak ayam kung pao ni. Boleh tahanlah. Selalunya bahagian daging macam ni kalau dimasak memang gerenti tak berusik tapi bila dipotong kecil kecil laju pulak orang makan.

Nak share resepi di sini kalau ada sesiapa yang nak cuba dan cari kelainan.



3 ketul dada ayam
3 sb roasted peanut (aku taruk almond)
8 biji cili kering dipotong dua@tiga
3 sb minyak masak
5 keping hirisan nipis halia
2 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai daun bawang (aku taruk daun ketumbar)

Untuk perapan:
1 sb tepung jagung
2 sb kicap
1 sk minyak bijan

Untuk sos:
1 1/2 sk kicap cair
1 sb kicap pekat
1 sk gula ( tak bubuh)
1/4 sk cuka
2 sb air
1 sk tepung jagung





Cara:
1. Hiris ayam potongan cube atau  memanjang, cuci dan toskan kering. Perap dengan bahan perapan selama 30 minit.
2. Campurkan bahan sos dalam mangkuk dan ketepikan.
3. Panaskan kuali dan masukkan 2 sb minyak. Goreng ayam sehingan 70% masak, angkat dan ketepikan.
4. Basuh kuali, panaskan semula dan masukkan 2 sb minyak. Masukkan halia dan bawang putih kemudian cili. Masak sehingga beraroma wangi.
5. Masukkan ayam.
6. Masukan kacang panggang. Kacau rata dan masukkan pula bahan sos.  Kacau sehingga rata.
7. Akhir sekali masukkan daun bawang atau ketumbar.




Sekian.

p/s Lately aku banyak benda yang nak dibereskan.  Aku jadi orang yang tak banyak cakap hiiii...

ibundo


Friday, December 12, 2014

Salad Bende

Salam Jumaat.
Setelah beberapa Jumaat berlalu, baru hari ini berkesempatan untuk menulis beberapa kata di sini. Was not feeling well the past few weeks. Baru dua tiga harini je bertenaga sedikit.
Just merely 3 weeks after my operation, I was down again only this time the culprit was aedes. I was warded for 5 days for dengue fever but recuperation was slow. Real slow. Aches was all over the body. Nak menulis nama pun tulisan herot berot kerana tangan menggeletar.

Well, sedikit explanation kerana lama tak update. Really miss the cooking. Really miss the picture taking but deep down inside there is a little voice asking me to hold down a little bit more.
By the way, salad ni was done two months back. Found the picture in the file and here it is....


I planted bende at the back of the kitchen. Subur dan banyak buah.  Hari hari petik buah bende and know what, we really enjoy taking it just as it is. Petik yang muda dan buat ulam.  Sedap.



 Ada juga kadang-kadang buat salad seperti ini:




SALAD BENDE
6 biji bende
4 kuntum brokoli potong separuh setiap kuntum
¼ biji capsicum dipotong dadu
½ biji bawang besar di dadu besar
5 biji tomato ceri dibelah dua
Secubit lada hitam kasar
1 sudu besar extra virgin olive oil
1 sudu besar jus lemon
10 helai daun pudina

Cara:
1.       Rebus air sehingga mendidih. Celur  bended dan brokoli sebentar. Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.
2.     Potong serong bende.
3.     Di dalam mangkuk, masukkan kesemua bahan dan gaul rata.
4.     Makan segera apabila siap.





Well, enjoy yourself.
Jumpa lagi kalau masa mengizinkan.

ibundo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...