Latheefa's Muslimah Collections

Wednesday, September 18, 2013

Roti tuna

Assalamualaikum. 
Lamanyaaaa tak update.
This dapur has been ignored for quite sometime. I hope I havent lost my masak-masak friends.
Lama dah tak visit you all.
Pergi mana?
Well I'm still around. Doing the daily routine as always. Cuma, fatigue has taken over me. Tu yang jadi semua malas. Kadang-kadang lauk pun main beli saja.

So, anak-anak pun terperanjat jugalah bila masing-masing balik tengok ada roti atas meja. Cos they know their mother ni always complaining tak larat buat tu, penat buat ni.
Hmmm.. dah lama dah nak meroti. Masa yang tak penah ada. (really?)



Recipe for the dough:

Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)

Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila

Bahan C
60 gm butter

Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati pakai low speed one minute. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit lagi.  Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit.

Keluarkan dan bahagikan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu.
Kemudian boleh terus isikan inti.  My adonan ni tak payah tunggu kembang kembang baru nak isi inti.  Lepas isi inti baru biarkan dia kembang.




Inti:
1 tin tuna
1 biji bawang besar didadu
1 sudu besar dried parsley
1 biji cili besar cincang kecil (tak suka cili tak payah bubuh)
1 sudu kecil jus lemon

* gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam pan hingga bawang layu.

Untuk tabur:
mozarella cheese
mayonis
cili sos (kalau nak)




Cara nak bentuk roti adalah seperti gambar di bawah.
Mula-mula giling doh jadi empat segi. Jangan susah hati kalau doh asek nak mengerekot ke dalam.  Tarik-tarik je dengan tangan.
Isi inti di sebelah depan saja (ignore gambar 1,2,3).
Gulung memanjang seperti dalam gambar. Step-step berikutnya tengoklah gambar tu.

Bila siap, biarkan kembang (dalam 1jam).
Taburkan cheese, paipkan mayonis dan sos.  Bakar ....


 


My bread tak  bubuh sos.  Sebab tu nampak pucat hiiii....
Rasa? gerenti mabeles.
Oops lupa nak cakap.  Shape yang lagi satu tu senang je.  Bubuh je inti dan bulatkan. Untuk  shape terbelah, potong dengan pisau sebelah tepinya 6 penjuru.



Till we meet again mmm... bila ek?

ibundo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...