Latheefa's Muslimah Collections

Monday, August 26, 2013

Bread Pumpkin Pudding

Salam.
Satu minggu satu resepi. Well.. it's better than nothing ahaks..
Just havent got the time to snap snap snap. Makan tetap makan.
Yesterday je I attended 3 open houses makan makan. Dari tengahari meround, petang baru sampai rumah. The thought of not having to cook  for dinner because the stomach is so full already, was so pleasing tapi ada pula perut-perut yang dirumah ni minta diisi.
Whether i want or not, kena jugalah masak.  Masak simple goreng goreng dan panaskan lauk.




Labu ni beli dah lama. Tergolek-golek dalam bakul tak tahu nak dibuat apa.
Separuh I cooked lemak putih campur pucuk kayu manis. Done with that.
Yang separuh lagi timbul idea nak campur dengan puding roti.
Apa lagi, hantam sajalah labuuuu dan yang seronoknya, sedap pulak tu.
Sedap bak kata anak-anaklah.
Mengikut tekak anak ni apa yang mak dorang masak, sedap je..
Wanna try?

10 keping roti gardenia
2 cawan labu yang telah didadu anggaran 1/2 inci
2 cawan santan (1 cawan santan kotak + 1 cawan air)
2 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu besar (penuh) majerin
1/4 cawan choc chips





1.  Labu direbus separuh masak.
2. Roti dikoyak-koyak, rendamkan bersama santan.
3. Masukkan roti+santan, telur, gula dan majerin ke dalam blender.  Kisar halus.
4. Sediakan loyang, sapu sedikit majerin. Tuangkan roti yang telah diblender ke dalam loyang.
5. Masukkan labu dan choc chip.  Gaul rata.
6. Bakar hingga masak. My oven, 160 deg selama lebih kurang 40 minit.
7. Tunggu betul betul sejuk baru dipotong.  Kalau tak menyabar, boleh juga makan semasa panas tapi kena pakai sudu sebab masih lembut.


Makan dengan sos coklat sedap.  Makan dengan sos kastad pun sedap.  Makan begitu saja juga dah sedap.  Pilihan anda...


ibundo

Monday, August 19, 2013

Ayam sesame

Haih... lamanya tak update.
Hope it's still not too late to wish everyone selamat hari raya. Agaknya masih ramai yang sibuk menerima tetamu dan juga memenuhi undangan rumah terbuka.
Ada juga yang bertanya bundo; bila nak buat open house.
Well, I guess age has taken its toll. Dah tak larat.. as simple as that.
Kalau nak datang beraya, you are most welcomed. Masak je apa yang patut kan..




Sebenarnya dah jemu makan ayam tapi bila tengok dada ayam berketul-ketul dalam freezer, got to do something with it. Dada ayam dan bahagian yang berdaging, memang tak laku kalau dibuat gulai. Kenalah kreatif sikit supaya bahagian tu tak nampak boring dan tasteless.
I prefer to buy just thighs or drumsticks rather than the whole chicken tapi mahallah pulak.





Resepi:
(Reduce it to suit your own portion)

5 ketul dada ayam dipotong nipis memanjang
5 biji bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 inci halia dipotong julien
2 sudu besar  bijan di sangrai kekuningan
5 biji cili api dipotong serong
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos hoisin
1 sudu besar kicap hitam
1 atau 2 sudu besar jus lemon
sedikit daun bawang dan daun ketumbar dipotong pendek





Panaskan sedikit minyak jagung. Tumis bawang putih, merah dan halia sehingga naik bau.
Masukkan ayam.  Gaul sekejap sehingga bertukar warna.
Masukkan segala sos dan minyak bijan.
Gaul (ayam mengambil masa yang singkat untuk masak. Jangan overcook).
Masukkan cili api dan jus lemon.
Masukkan separuh potongan daun bawang dan ketumbar. Gaul dan padamkan api.
Letak di dalam piring dan taburkan dengan bijan dan lebihan daun bawang serta ketumbar.




Makan sementara masih panas dengan nasi putih yang berasap.

Sekian. Once again, selamat hari raya.


ibundo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...