Sunday, June 20, 2010

ROTI SOSEJ

Roti ini anak-anak suka makan. Untuk membuatnya, sediakan bahan berikut:

Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)

Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila

Bahan C
60 gm butter

Hiasan
Hotdog
mix vege
mayonis
cili sos


Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit. Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit. Guna pengadun roti ye. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga tapi tak gerenti adunan tu menjadi lembut. Lagipun, umangai.. longoh lah tangan..

Bila siap, keluarkan adunan dan bahagikan adunan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu. Lebih kuranglah. Bentuklah sesuka hati. Biar adunan kembang (lebih kurang satu jam). Bila sudah kembang, sapu permukaan dengan campuran telur dan air. (sebiji telur dan air di kocok2 dulu). Taburkan mix vege. Picitkan sos cili dan mayonis. Kalau suka taruk cheese.

Kalau malas nak bentuk apa-apa, letak je dalam bekas ni. Dalam dough itu telah letak hotdog seketul.

Masukkan dalam oven sehingga 3/4 masak, kemudian keluarkan dan parutkan cheese.
Masukkan semula ke dalam oven dan jadilah macam ini bila dikeluarkan.


Atau boleh juga letak dalam bekas ini.


Masukkan ke dalam oven dan bila keluar jadi begini


Atau masukkan hotdog seketul dalam dough dan bentuk begini dan keluar oven seperti ini.


Bila masak, sapu permukaan dengan mayonis dan kemudian lumur dengan chicken floss atau serunding ayam. Jadilah begini:


Selamat mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...